V Bille mali zlacnenú quinou na polovicu, no tak som si povedala, že konečne vyskúšam túto ospevovanú superpotravinu. A musím povedať, že nielen ja som bola milo prekvapená. (Aj môj muž 🙂

Na internetoch som sa dočítala, že quinoa je ideálna príloha napríklad k rybám, tak som to hneď odskúšala k africkému sumčekovi. Nech sa páči, recept:

Šalát s quinoy so sušenými paradajkami

Čo potrebuješ:

150 g quinoa
300 ml vody/slepačieho vývaru (ja som použila polovicu slepačieho bujónu)
bobkový list
asi 7 sušených rajčín v oleji
1 červená cibuľa
čierne olivy (množstvo podľa chuti)
petržlenová vňať
olivový olej

Ako na to: 

Quinou som najskôr na 10 minút namočila do vody. Potom som ju cez sitko precedila, dala do hrnca a potom zaliala dvojnásobným množstvom vody. Pridala som polovicu slepačieho bujónu a bobkový list. Ďalej som postupovala podľa návodu na obale.

Zatiaľ čo sa quinoa varila som si pripravila základ pre šalát. Na olivovom oleji (asi 3 polievkové lyžice) som si opražila červenú cibuľku nakrájanú na pásiky. Potom som na panvicu pridala nakrájané sušené paradajky a čierne olivy. Keď bola quinoa uvarená, primiešala som ju do zmesi, posypala petržlenovou vňaťou a šalát bol na svete.

Africký sumček 

Čo potrebuješ:

filetu zo sumčeka afrického
tymián
čierne korenie
soľ
citrón
ghee

Ako na to:

Filetu som si z každej strany okorenila a osolila, vrch som posypala tymiánom a pokvapkala citrónovou šťavou. Na panvici som si rozhorúčila ghee a filetu som z každej strany cca 3 minúty opiekla až kým mäso nebolo biele.

Hotovo. Naozaj veľmi rýchly, zdravý a chutný tip na večeru. Dobrú chuť!