Receptov na zaručene hneď mäkké, dlho trvácne, najlepšie, najchutnejšie a najkrajšie medovníky je na internetových stránkach naozaj veľa. Pre ktorý sa teda rozhodnúť? Možno ti pri tvojej voľbe pomôžem. Vyskúšala som ich niekoľko, a tu je výsledok.

Ihneď mäkké vianočné perníčky

Ako prvý mi padol do oka recept zo stránky napadyanavody.sk. Sympatické mi bolo to, že med netreba vážiť, ale potrebné množstvo je uvedené v mierke „polievkových lyžíc“. Recept hovorí, že z uvedenej dávky vyjde cca 1 a pol plechu medovníčkov – mne vyšli 3. Cesto treba nechať 24 hodín v chladničke – potom je tuhé, ak použijeme hladkú múku, tak sa nelepí  a celkom dobre sa s ním pracuje. (Čo sa o ňom nedá povedať, keď ho miešate – vďaka medu sa celkom lepí na prsty.)

 

Hodnotenie: Keď som perníky vytiahla po 5 minútach z rúry, boli ešte úplne surové. Preto som každú várku piekla o tri minúty dlhšie. Spočiatku síce perníčky zachrumkali, no v strede boli mäkké. A asi po týždni sú mäkkučké celé.

Špaldové medovníčky mäkkučké hneď po upečení!

Druhý recept na zaručene mäkké medovníčky som našla na stránke bajecnevianoce.sk. Ide o trošku „zdravšiu“ alternatívu – ako napovedá už názov – používame špaldovú múku, a namiesto obyčajného cukru trstinový. A pri tom cukre by som sa pozastavila – v recepte sa nepíše nič o tom, že by sa mal napríklad rozpustiť spolu s medom a maslom. Ale odporučila by som to, pretože cukor aj po upečení „drúzga“ pod zubami.

Hodnotenie: Medovníčky sú aj po týždni naozaj mäkké, a nebyť toho cukru, ašpirujú na prvé miesto v tomto teste. Chuťovo sú zo všetkých testovaných najsladšie. Za výzor by som im tiež nedala plný počet bodov.

Mäkké medovníčky

Tento fotorecept som našla na stránke dobruchut.sk. Cesto stačí nechať odležať 1 hodinu a môžeme tvoriť. Medovníčky sú oproti ostatným o dosť svetlejšej farby. Robila som len polovičnú dávku a vyšli mi z nej dva plechy. Vajíčkom som ich ponatierala už pred vložením do rúry. Nabudúce by som možno použila iba bielko.

 

Hodnotenie: Chuťou ani výzorom veľmi neočarili a spomedzi všetkých testovaných medovníkov sú najtvrdšie.

Zázračné zaručene mäkké medovníčky

Varecha.pravda.sk ponúka naozaj širokú zásobáreň receptov na medovníky, no tento ma upútal svojím názvom – zázračné a ešte k tomu zaručene mäkké – no nevyskúšaj to 🙂
Narozdiel od predošlých troch, v tomto prípade sa cesto nemusí nechať odležať a môžeme s ním hneď pracovať. Čo ma trošku odrádzalo, bol niečo zložitejší postup – ingrediencie bolo nutné miešať nad parou, ale výsledok ma naozaj milo prekvapil.

Hodnotenie: Jednoznačne najkrajšie spomedzi všetkých medovníkov. S cestom sa veľmi dobre pracovalo – presne tak, ako sľuboval recept. Chuťovo sú veľmi dobré, s mäkkosťou sú na tom podobne ako prvé. Trošku zachrumkajú, ale v strede sú mäkké.

Takže kto je víťaz? 

Víťazom sa stáva recept číslo 1 – Ihneď mäkké vianočné perníčky. Rozhodovala som sa medzi nimi a receptom číslom 4, ale tie štvrté boli predsa len o niečo tvrdšie.

Ak aj ty rada experimentuješ, alebo máš recept overený rokmi a skúsenosťami, budem rada, ak sa oň podelíš aj s ostatnými hladoškami 🙂 Stačí nás kontaktovať na našej facebookovej stránke.