Žemľovka je veľmi vďačné jedlo, najmä v prípade, že nerada plytváš jedlom. Či už ti ostali rožky, knedľa, žemľa alebo vianočka, v žemľovke dostanú druhú šancu 🙂

Čo potrebujeme:

Polovica knedle alebo 5-6 rožkov
300 ml mlieka
6 PL práškového cukru
1 PL trstinového cukru
1 vanilkový cukor
1 ČL škorice
25 g masla
4-5 ks jabĺk
hrozienka
250 g hrudkovitého tvarohu
3 vajcia

Ako na to: 

Najskôr si v miske rozmiešame mlieko s dvoma žĺtkami (bielka odložíme na sneh) a s dvomi lyžicami práškového cukru. Následne do nej namočíme rožky (i. biele pečivo) a ukladáme do maslom vymastenej formy.

Tvaroh si rozmiešame s vanilkovým cukrom, žĺtkom a lyžicou práškového cukru. Môžeme pridať hrozienka (podľa chuti) a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Tvarohovú hmotu rozotrieme na vrstvu rožkov. Na ňu uložíme jablkovú vrstvu – jablká nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme škoricu a lyžicu trstinového cukru.

Na jablkovú vrstvu opäť poukladáme rožky namočené v mlieku. Na záver poukladáme na žemľovku plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 180 C približne 30 minút. Potom vytiahneme a rozotrieme hustý sneh, ktorý vyšľaháme z odložených bielok spolu s 2 polievkovými lyžicami práškového cukru.

Pečieme ešte 8 minút, kým nie je povrch ružovkastý.

Dobrú chuť!