Pirohy sú špecialitou, ktorú síce nájdeme napríklad aj v poľskom jedálničku, ale musím povedať, že tie naše chutia najlepšie 🙂

Čo potrebujeme:

650 g uvarených zemiakov (500 g do cesta, 150 g do plnky)
180 g pšeničnej krupice
100 g polohrubej múky
1 vajce
250 g bryndze
kyslá smotana
pažítka
slaninka/maslo/cibuľka na posypanie

Ako na to:

Zemiaky si uvaríme v neosolenej vode (môžeme ich uvariť aj v šupke). Nastrúhame si ich najemno. 150 g použijeme do plnky – zmiešame zemiaky, bryndzu, cca lyžicu kyslej smotany a môžeme pridať aj pažítku.

Cesto si pripravíme tak, že k zemiakom pridáme vajíčko a postupne pridávame krupicu a na záver múku. Miesime až kým nám nevznikne husté cesto. Ak sa nám veľmi lepí na prsty, pridáme ešte múku.

Cesto si vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska. Super pomôcka je formička na pirohy, s ktorou ich aj ľahko spojíme, keď do nich vložíme plnku.

Z cesta mi vyšlo cca 30 stredne veľkých pirôžkov.

Pirohy vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme, až kým nevyplávajú na povrch.

Na záver ich dozdobíme (a dochutíme) opečenou slaninkou nakrájanou na kocky alebo cibuľkou, prípadne kombináciou oboch. Na záver môžeme poliať kyslou smotanou.

Dobrú chuť!