Najobľúbenejší americký zákusok. Jednoduchý a šťavnatý. Pekná farba. A tak ďalej a tak ďalej, tak som si povedala, prečo ho neskúsiť. No ale… opäť raz moja snaha dopadla inak ako to sľubovali recepty – ten môj – ani red, ani velvet.

Po krátkom hľadaní som našla na nete recept, kde nebolo treba piecť v rúre dva korpusy, ale len jeden a ten sa mal rozrezať. Ponúkla mi ho stránka artmama.cz . Tak som sa pustila do toho.

Cesto:

250 g hladkej múky
1 čajová lyžička soli
15 g holandského kakaa (to jest jedna „kopcovaná“  polievková lyžica, ako som zistila)
120 g zmäkknutého masla
1 čajová lyžička vanilkovej arómy (ja som dala 1/2 vanilkového cukru)
150 g krupicového cukru (pozor, nie kryštálový, viac v postupe)
2  celé vajcia
240 ml acidofilného mlieka
1 polievková lyžica červeného potravinárskeho farbiva
1 čajová lyžička octu
1 čajová lyžička jedlej sódy

Piecť na 180°C cca 55 minút.

No a aká bola realita? Hneď v úvode sa vyskytol problém s maslom a cukrom – keďže som dala kryštálový, drúzgal pod zubami aj po 10 minútach miešania v robotovi na najvyšších obrátkach. Tak som po tom, ako som pridala prvé vajce, do hmoty pridala cca 1 lyžicu vriacej vody a tá problém vyriešila. Ďalej som postupovala podľa návodu. Ďalšia komplikácia nastala, keď som zamiešala farbivo do mlieka – vôbec nefarbilo na červeno, ale iba na ružovo (asi do neho namleli málo karmínov) – čiže namiesto red velvet to vyzeralo na pink velvet. Ale ako sa ukázalo po upečení korpusu – brown velvet, červená sa úplne vytratila.

Okrem toho, po 50 minútach korpus vyzeral byť upečený – nelepil sa na špáradlo, tak šup ho von. Po tom, ako vychladol som ale zistila, že asi mohol predsa len ešte ostať v rúre. Nehovorím už o tom, že stred mi vydulo a samozrejme aj praskol. Niekde som následne vygooglila, že to bolo teplotou, vraj pri teplote do 160 °C by sa to nestalo. Too late.

Korpus som rozrezala nitkou na polovicu (na čo som hrdá, rez vyzerá naozaj dobre, narozdiel od cesta, ktoré vyzerá ako nedopečené…) a pustila som sa do prípravy krému. Ten som robila podľa receptu Majkla z youtoubu (učaroval mi svojím srdiečkom :D)

Krém:

500 g mascarpone (alebo aj smotanovej nátierky, to som použila ja)
200 g práškového cukru
400 g šľahačky – vychladenej
vanilkový extrakt/vanilkový cukor

Tu sa mal najskôr vymiešať práškový cukor s mascarpone a potom pridať vychladená šľahačka. A šľahať do tuha – a to bol môj problém. 15 minút šľahania, neustáleho sledovania, aby sa z toho nestalo maslo, a čím dlhšie som šľahala, tým to bolo redšie… Nakoniec som hmotu hodila do chladničky s nádejou, že to stuhne a budem to môcť dať do korpusu. Po hodine to bolo stále riedke. Skúsila som to znovu vyšľahať a stále je to tekutá brečka!!!! (Končím s red velvetom, tento koláč už odmietam piecť!)

Po vypenení som skúsila poslednú záchranu. Do už úplne tekutej hmoty som zamixovala Zlatý klas, ktorý netreba variť. Hmota zhustla, vyzerá ako hrudkovitá, ale hrudky v nej nie sú. Na také to domáce jedenie v pohode, ale ako som už spomenula – ani red, ani velvet sa tentokrát nekoná.

Zhrnutie a ponaučenie:

Ak to budeš piecť, kúp si lepšie farbivo (nie od Doktora) alebo ešte lepšie – použi cvikľovú šťavu. Peč cesto 55 minút, aj keď sa ti zdá hotové skôr. A krém – keď sa ti po piatich  minútach bude zdať riedky, vypínaj mixér a davaj ho na koláč. Lepšie to už nebude, skôr naopak.

P. S. Tomáš, sorry, fakt som Ti ho chcela dať k narodeninám 😀